Kontrolgruppen i Faxe Kommune har i 2017 standset socialt bedrageri for cirka syv millioner kroner. I 2018 vil kommunen vurdere, om flere sager end tidligere skal meldes til politiet.
I 109 sager fik Faxe Kommunes kontrolgruppe „gevinst“ i 2017. Det fremgår af kontrolgruppens årsrapport for 2017, som kommunens udvalg for Plan & Kultur netop har haft dagsordenen.
Kontrolgruppens arbejde havde en samlet effekt på 8,1 millioner kroner i 2017. De 6,9 millioner kroner skyldes, at der fremadrettet ikke skal udbetales ydelser, mens de 1,2 millioner kroner er penge, som skal betales tilbage.
Kravet om tilbagebetaling er cirka 600.000 kroner mindre i 2017 end i 2016, men ellers svarer kontrolgruppens samlede resultat nogenlunde til de to seneste års resultater.
Kontrolgruppen fortæller i årsrapporten konkrete, men anonymiserede, sager fra året der er gået.
Som den om forretningsmanden, der gik konkurs under finanskrisen. Han fortsatte med at drive konsulentvirksomhed uden at være registreret eller betale skat og moms. Men den halve million, han tjente på den måde, var ikke nok, så han modtog samtidig kontanthjælp. Den sag nu er politianmeldt og afventer behandling ved domstolen.
Eller sagen om kvinden der var på sygedagpenge i Faxe Kommune, mens hun drev sin egen restaurant i en anden kommune.
Stødende når nogen rager til sig- Det er ærgerligt med den mangel på respekt for vores „fælles kasse“, som disse sager om snyd er udtryk for, siger René Tuekær, formand for Plan & Kulturudvalget.
– Tendensen i samfundet er klar. Der kommer et stigende antal henvendelser fra kolleger i kommunen til kontrolgruppen, ligesom borgerne også anmelder flere og flere tilfælde af socialt bedrageri. Det kan jeg faktisk godt forstå. Som samfund – i vores tilfælde som kommune – vil vi gerne kunne hjælpe dem, der virkelig har brug for det.
Men hvis andre uretmæssigt rager til sig, så er det stødende, siger René Tuekær med henvisning til, at der i 2017 har været 83 flere anmeldelser end i 2016.- Derfor er jeg også meget tilfreds med kontrolgruppens professionelle indsats for at få standset sager, hvor nogen snyder fællesskabet, tilføjer René Tuekær.
Arbejdet for at dæmme op for snyd fortsætter med uformindsket styrke i 2018.
– I 2018 skruer vi en anelse op for blusset. Vi vil i flere tilfælde vurdere, om sagerne skal meldes til politiet. Og vi vil sætte mere fokus på de såkaldte folkeregistersager, hvor der er mulighed for at give bøder, hvis folk snyder med, hvor de bor, siger Benny Agergaard, centerchef for Kultur, Frivillighed & Borgerservice i Faxe Kommune.