DUFTEN AF MAD PÅ ALLE VORE PLEJECENTRE

by | Marianne Ørgård

DUFTEN AF MAD PÅ ALLE VORE PLEJECENTRE……

Jeg glæder mig i den grad over, at vi i Faxe kommune nu får mulighed for at etablere produktionskøkkener på alle vore plejecentre.

For mig og Borgerlisten (L) har det været en mærkesag, lige siden 1993 hvor man i gamle Fakse kommune, på det yderste mandat fik flertal for at etableret produktionskøkkener på de planlagte nybyggede plejecentre i Hylleholt og Karise, samt en renovering af køkkenet på Lindevejscentret.

Siden kommunesammenlægningen i 2006, har dette emne jævnligt været til debat. Nogle ønskede at samle al madproduktionen et sted, for mig har det altid været vigtigt at bevare de eksisterende produktionskøkkener og allerhelst etablere køkkener på samtlige plejecentre.

Til tider har det set rimeligt håbløst ud, men når man har sat sig et mål skal man aldrig give op, men bevare focus og bruge enhver given lejlighed til at gennemføre et sådan projektet, uanset hvor lang tid det tager.Da Folketinget i november 2016 afsatte en pulje på 450 millioner kr. til genetablering af køkkener på landet plejecentre, var det en oplagt mulighed for Borgerlisten til at nå målet, i en af vores helt klare mærkesagen. Glæden var da også stor da først et enigt Social- og Sundhedsudvalg og efterfølgende et enigt Byråd, tilkendegav villigheden i at finde de midler Faxe kommune selv skal investere 218.993 kr. samt en årlig øget driftudgift på 130.261 kr.

Glæder mig over at min kamp, for at bevare de eksisterende produktionskøkkener nu bærer frugt, idet de øvrige køkkenerne så kan genskabes for kun 875.973 kr. til indkøb af inventar og produktionsfaciliteter.Dette beløb er meget lille set i lyset af den øgede forbedret livskvallitet vore borgere på plejecentrene vil opnå. Alle undersøgelser viser med al tydelighed, at frisklavet mad har en afgørende betydning for borgernes alminde velvære. Hvilket bl.a. ældrekommisionen i flere år har påpeget.

Der har længe været focus på problemet småtspisende og undervægtige borgere. I Borgerlisten er vi ikke et øjeblik i tvivl om, at når duften af frisklavet mad atter breder sig på vore plejecentre, så vil appetitten helt naturligt…….igen indfinde sig.

Med venlig hilsenMarianne Ørgaard.Medlem af social- og sundhedsudvalget.Borgerlisten (L)

Læs flere artikler fra LokalListen Faxe