Det nære sundhedsvæsen??

by | Marianne Ørgård

DET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN??????

Jeg deltager den 24. september i det af Region Sjælland arrangerede topmøde vedrørende “Det nære sundhedsvæsen”.

Topmødet er interessant fordi jeg her håber på, at kunne få svar på den problematik der er opstået vedrørende akutindlæggelser.

I valgkampen og sommeren over har debatten om akutindlæggelse for borgerne i Faxe kommune, været rejst mange gange i medierne. Diskussionen går på hvilket sygehus vi reelt hører til; Sjællands Universitetssygehus Køge eller Slagelse sygehus.

Når jeg læser redegørelserne, er der for mig absolut ingen tvivl, borgerne i Faxe kommune hører til Køge.

Alligevel er der talrige eksempler på det modsatte, det er faktisk mere reglen end undtagelsen, nemlig det faktum at vi bliver transporteret til Slagelse.

Formand for Region Sjælland Heino Knudsen udtaler til Sjællandske medier, at Regionen forventer, at problemet er løst om 5 år!!!

5 ÅR……det kan vi bestemt ikke vente på.

Fra min bopæl til Slagelse sygehus, er der på den hurtigste rute 75 km svarende til ca. 1 times kørsel og ruten går forøvrigt via Køge.

Afstanden til Køge sygehus er 21 km svarende til 24 minutters kørsel. Det er en forskel på mere end 1/2 time. Alle ved, at ved alvorlig sygdom kan selv få minutter, gøre en kæmpe forskel i forhold til liv eller død.

Problemet er at, det kan man ikke opgøre. Mig bekendt registreres død under transport som “død i eget hjem”.

Ud over det katastrofale forløb, den længere køretid kan forudsage er der også hele problematikken vedrørende det umulige i at transportere sig, med offentlig transport, til og fra Slagelse sygehus. Offentlig transport er bare ikke en mulighed, og jeg er blevet gjort bekendt med situationer hvor borgere hjemsendes kl. 4.00 om morgenen, med besked om, at hjemtransporten må de selv sørge for.

Det er selv samme Region Sjælland der har nedlagt en masse busruter, og dermed har forudsaget det umulige i at benytte offentlig transport.

Sygdom er ofte uforudsigelig, meget pludseligt og forløbet i sig selv kan være dybt traumatisk, det kan derfor ikke være rimeligt, at borgere i Faxe kommune, ved akut indlæggelse i tidsrummet 16.00 til 8.00 bliver indlagt i Slagelse.

Jeg ser i den grad frem til at få nogle, forhåbentlige brugbare svar.

Marianne Ørgaard, Borgerlisten (L)

Læs flere artikler fra LokalListen Faxe