Tak for invitationen til Mette Andersen og Bertel Moltved fra arbejdsgruppen Feriens by under paraply organisationen Liv i Ladepladsen.

Spændende opgave jeg har fået til denne åbning, da jeg er født og opvokset i Faxe Ladeplads og temaet er forretningslivet – kunne jeg jo fortælle lidt om forretningslivet for ca. 50 år siden. Jeg går ikke andre engagerede fortællere om egnshistorier fra Faxe Ladeplads i bedene, men en viden har jeg gennem foredrag af Arne Aasbjerg, min lange kommunalpolitiske interesse samt ikke mindst min interesse for Faxe Ladeplads.

Mit udgangspunkt er Hovedgaden 55, hvor jeg blev født – hjemme – og voksede op. Derfor tager jeg udgangspunktet om forretningslivet i Hovedgaden. Der er naturligvis forskellige forretninger som har haft samme adresse ligesom butikker har flyttet internt rundt i byen. Mit udgangspunkt er, hvordan jeg kan huske det, som skolelev på den gamle Hylleholt skole og elev på den dengang nybyggede folkeskole.

Udgangspunktet er bager Palner som hørte til på Hovedgaden 56. Jeg tror, at der samtidig var 4 bager butikker i byen. Vi handlede oftest hos Palner. Sommetider stoppede vi på vej hjem fra skole og gik bagind og fik basser fra dagen i forvejen. Kan faktisk huske, at det måtte bageren stoppe.

Overfor lå skrædderen i Hovedgaden 61. Jeg har været i butikken mange gange. Blev jo sendt i byen af mine forældre og samtlige forretninger - som jeg nævner - var jo i gå afstand eller løbeafstand fra min bopæl.

Hovedgaden 52 var købmand Merkur. Ejendommen hedder Merkur, hvilket jeg synes er rigtig godt, at skiftende husejere ikke ændrer på navnene samt ligeledes bevarer navnene synlige på ejendommene, da det jo er en del af den lokale historie. Jeg kom meget hos købmanden, og det var meget brugt, at man kunne handle og få det skrevet på regning. Med den metode slog lommepengene også mere til, hvis I forstår J

Hovedgaden 52 var Sadelmager Julius Nicolaisen. Mener også at hans søn var sadelmager og arbejdede samme sted. Det var som barn et meget spændende sted, at besøge om end jeg synes, at værkstedet kunne være lidt mørkt. Forretningslokalet duftede rigtig godt af læder.

Hovedgaden 48 – var Køge Andelssvineslagteri – kan huske, at navnet på facaden nærmest fyldte det hele, da der var mange bogstaver og det var ikke i neon. Jørgen og Else Stevnsbo var altid flinke at besøge. Ofte fik man en rød pølse eller en frikadelle. Det var stedet, hvor jeg ofte handlede for mine forældre. Jørgen havde en meget hæs stemme, som stammede fra et færdselsuheld.

Hovedgaden 46 – her har været flere forskellige butikker. I min version var der EL-Hjørnet og sønnen fra forretningen Ebbe gik jeg i samme klasse med. Et meget festligt sted at komme – både som legekammerat og i selve butikken. Stuen blev simpelthen ombygget til en forretning – det omvendte af, hvad der sker nu mange steder i de mindre lokalsamfund.

Hovedgaden 51 – her boede bl.a. Ole Andersen som passede den lokale Esso benzintank, hvor vi i øvrigt hentede klistermærker, for det samlede alle drengene på og den lokale biograf KINO arbejde Ole også for. Jeg kom meget i biografen – akkurat som i dag. Men der var også et garageanlæg med en brandbil.

Hovedgaden 49 i kælderen var der slagter og det var Fru Nielsen. Det kaldte vi hende, og det var også en god slagter, men vores familie benyttede altså mere vores genbo.

Hovedgaden 47 – Kolonial Hemming Thuekær-Jensen. Kom meget i butikken, og det udvidede flere gange. Havde ligeledes et bud, som bragte varer ud på ikke kun long John, men også på knallert. Grundet mit navn blev aftalt mellem Hemming og jeg, at jeg skulle være bydreng. Det skete nu ikke – jeg blev bydreng men ikke det sted. Der er H med i købmandens navn samt bindestreg til Jensen. Jeg synes, at det var en flot ejendom.

Hovedgaden 44 – sådan cirka – ejendommene er opdelt i A numre og der er saneret. Her var der frugt og grønsager. Alt var i trækasser og frisk. Dengang syntes jeg, at butikken var en anelse slidt, men varerne var gode og ligeledes betjeningen.

Hovedgaden 42 var en tøjbutik som hed Varemessen. Den butik kom jeg ikke så meget i som dreng, men familien handlede i forretningen.   

Hovedgaden 40 som alle kender i dag som Huset var der bank. Der var en medarbejder fra banken som kørte Jaguar.

Hovedgaden 41 – her var der bladhandler / kiosk. Kom meget i butikken, da det altid var spændende. Mener at hun hed Jakobsen og var en meget sød dame.

Hovedgaden 38 – en rigtig stor legetøjsbutik og naturligvis meget spændende at besøge. Købte meget forskelligt hos Olsen.

Hovedgaden 36 – herrefrisør. Jeg blev ikke hyppigt klippet her, men hos en anden herreklipper ved Esso tanken.

Hovedgaden 34 – her var bager. Mener det hed Mønsterbageriet og det var også godt brød.

Hovedgaden 30 – her har været forskelige butikker – jeg husker det på denne tid, som Frellsens Kaffe – et lidt moderne tiltag i forretningslivet.

Hovedgaden 28 – Kommunekontoret og det hed nok noget andet, da det dengang var sogne og ikke kommuner.

Hovedgaden 26 – her var der urmager, hvilket stadig kan ses i facaden, da der er et ur. Dejligt, at det er bevaret. Urmager – Arthur Rasmussen spillede i øvrigt violin, hvilket man ofte kunne lytte til, når man gik hjem fra KINO.

Hovedgaden 24 – her var der grillbar med Knud og Dora. Her kunne man for første gang spille på flipper maskine samt ønske musik med vinyl singler på jukebox. Her kom naturligvis mange unge. Ved siden af grillen kom Tøjhuset med Hansen.

Slutter med Gefion, som var stedet, hvor man kunne mødes til diskotek og andre på kroen. Et ikonisk sted og jeg kan huske da det brændte. Jeg gik til dans hos Frydensberg og det foregik på Hotel Faxe Ladeplads ved stationen.

Mit indlæg er beskrevet ud fra min hukommelse, og jeg har ikke slået diverse forretninger op om end der er mange gode opslagssteder samt lokalhistorisk arkiv. Ligeledes er der jo Faxe Ladeplads Miniby og Park, hvor jeg i øvrigt er protektor, hvor man også kan blive inspireret af det lokale forretningsliv fra dengang eller mere aktuelt.         


Måske vil du syntes om dette

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}